Aanpassing EMA toernooireglement

12-02-2020

Vanaf 1 januari 2020 werd het toernooireglement van de EMA aangepast voor wat MCR toernooien betreft. Bij Riichi was het reeds de gewoonte om niet te stoppen met spelen bij het geluid van de gong (gewoonlijk na 75min), maar het hand nog uit te spelen, en indien nog in de Oostronde zelfs nog een extra spelletje te spelen. 

Nu wordt dit dus ook de regel bij MCR. Het laatste spel wordt nog uitgespeeld, en een spel wordt als begonnen beschouwd van zodra de muren zijn gebouwd en de dobbelstenen zijn geworpen. Het tijdsschema dient dan ook te worden aangepast, zodat voldoende rusttijd overblijft voor de langspelers.

Op het 12de Valentijnstoernooi werd deze nieuwe regel al toegepast. De rondes bleven even lang (90min), maar de korte koffiepauzes werden met 5min verlengd. Het leuke hieraan is dat niet meer getreuzeld wordt tijdens het laatste spelletje, en dat de toeloop naar de sanitaire voorzieningen en de versnaperingen wat meer gespreid wordt. Hier en daar hoorde je wel wat gemopper omdat er vertraging was op het voorgestelde tijdsschema.

Het Kleine 3 Draken toernooi zal dit anders oplossen. De 7 rondes van 2u worden wellicht met 10min ingekort. Zo kan het tijdsschema toch perfect worden aangehouden. De Rode Lotus zal dit voorbeeld volgen, en is alvast aan het oefenen tijdens de clubavonden.