Spelregels

MAHJONG COMPETITION RULES (MCR)
MAHJONG COMPETITION RULES (MCR)

Deze spelregels zijn gebaseerd op de Chinese varianten van mahjong. Een speelset bevat 144 (doorgaans wat grotere) stenen, waaronder 4 bloemen en 4 seizoenen, en 2 dobbelstenen. De minimumvoorwaarde om "mahjong" of "hu" te roepen is 8 punten. Er zijn wel 81 elementen die een waarde opleveren, gaande van 1 tot 88 punten. Hoewel het best gespeeld wordt met 4 spelers, kan het ook met 3. Een volledig spel bestaat uit 4 rondes van telkens 4 spelletjes (16 dus). De scores worden telkens opgeschreven en verrekend in een totaalscore.

De Mahjong Competition Rules (MCR) werden ontwikkeld in 1998 en voor het eerst gebruikt in internationale competitie in 2002. Hieronder kan je het puntenoverzicht downloaden.


RIICHI COMPETITION RULES (RCR)
RIICHI COMPETITION RULES (RCR)

Riichi is de benaming voor Japanse mahjong. Een speelset bevat 136 (eerder kleine) stenen en 2 dobbelstenen, en kan "rode vijven" bevatten, die doorgaans niet meer worden gebruikt in competitie. De minimumvoorwaarde om "ron" of "tsumo" te roepen is 1 "yaku" of "fan". Er zijn 39 elementen die minstens 1 yaku en maximum 13 yaku opleveren. Het spel wordt altijd met 4 spelers gespeeld, en omvat 2 rondes of "hanchan" van elk minstens 4 spelletjes. De scores worden verrekend met telstokjes. De speelstijl is veel defensiever dan in de Chinese mahjong.

De Riichi Competition Rules (RCR) worden in competitie gebruikt sinds 2008. Hieronder kan je het puntenoverzicht downloaden.

Ter gelegenheid van het World Riichi Championship 2020 werd een nieuw overzicht gepubliceerd: