Online spelen

Je kan op elk type toestel verschillende varianten online of soms ook offline spelen, al dan niet tegen betaling. Er zijn websites en apps in overvloed. Hier maken we je wegwijs in de beste gratis toepassingen, die minstens in het Engels, maar soms ook in het Nederlands en/of het Frans beschikbaar zijn. 

Mahjong13Tiles (ENG)

Deze app voor tablet of smartphone werkt op Android en iOS. Je speelt tegen artificiële intelligentie en kan dus op elk moment een spelletje starten of hervatten. Je kan je stats bekijken, het bevat instructies, stenen met of zonder cijfers instellen, taal en tijd aanpassen, suggesties uitschakelen. Je speelt MCR, maar met keuze tussen 0 - 4 - 8 punten als minimumvoorwaarde om te winnen.

MahjongTime (ENG)

Het platform biedt tal van mogelijkheden. Er is een app voor tablet of smartphone, die werkt op Android en iOS. Je kan ook de Lite versie spelen, rechtstreeks online op de website. Maak je een account aan, dan krijg je meer mogelijkheden dan als anonieme gast. Ben je bereid te betalen voor een abonnement, dan kan je met de volledige Epoch versie spelen, die je kan installeren op je pc of iOS toestel. Je hebt keuze tussen MCR, Riichi, American, Hong-Kong en Taiwanese spelregels. Doe eerst wat school games om het spel te leren kennen, daarna kan je fun games gaan spelen met internationale spelers en zelfs toernooien. Er is een chatfunctie, je kan je avatar personaliseren en je kan vrienden maken. Naarmate je beter wordt, stijgt ook je graad en kan je mee strijden voor een gilde. Het kan wel even duren voor je tafel gevuld is.

MahjongSoul (ENG)

Wie houdt van anime, zal meteen verkocht zijn aan deze online Riichi game, die ook beschikbaar is als app voor Android en iOS. Eens aangemeld, kan je de tutorial doorlopen, instellingen aanpassen, een avatar kiezen en spelen om allerlei targets te behalen. Je kan vrienden maken als je hun ID hebt, de voorbije spellen herbekijken, items of nieuwe karakters aankopen of verdienen, en stijgen of dalen in niveau. Er zijn gewone 'ranked' matches, tournament en friendly matches. Je kan dus ook zelf een kamer aanmaken en je vrienden of AI toevoegen. Evenementen en verhaaltjes maken van het spel een hele virtuele leefwereld. Snel spel!

MahjongSoft (NL - ENG)

No nonsense website voor online MCR en SBR. Bevat uitgebreide spelregels en tutorial, blog van nieuwsberichten en chatfunctie. Enkele instellingen kan je aanpassen, zoals de achtergrondkleur of het geluid. Vrij spelen met internationale spelers of vrienden, maar ook stevig aanbod van toernooien. Enige platform voorlopig met Duplicate Mahjong, de denksport versie waarbij alles draait om vaardigheid en geluk helemaal geen rol meer speelt. Altijd spelers online, kan soms duren voor je tafel vol zit, maar je kan ook AI toevoegen.

TenHou (ENG)

No nonsense website voor online Riichi (+ app enkel in het Japans). In het Engels beschikbaar als je de plug-in activeert in je browser. Vrij spelen met internationale spelers, of uitdagende toernooien waar zelfs professionele spelers aan je tafel plaats nemen. Altijd voldoende spelers online om snel te starten. De training is nog maar alleen in het Japans beschikbaar. Het platform houdt je statistieken bij en je kan spellen herbekijken. Niet zo toegankelijk, maar heel efficiënt en strak design.

Een heel ander concept van online mahjong kan je beleven op MFO. Het is een tabletop simulator game, waardoor het net is alsof je aan een echte tafel zit. Je kan vrienden uitnodigen, plaats nemen, een spraakkanaal inschakelen of de chatfunctie gebruiken, de spelregels afspreken en vervolgens doe je (bijna) alles helemaal zelf. De computer geeft geen suggesties. Een goede manier om te spelen, wanneer je door omstandigheden niet fysiek rond een tafel kan gaan zitten.

Net zoals MFO biedt deze website een tabletop simulator, maar deze is wel helemaal gericht op de Riichi spelregels. Een chatfunctie is er niet, dus je bent verplicht een spraakkanaal te gebruiken voor de communicatie.

Riichi City (ENG)

Net zoals MahjongSoul is deze nieuwe online game beschikbaar voor zowel desktop als app en een must try voor manga liefhebbers. Riichi City is wat kind- en vrouwvriendelijker, de karakters zien er onschuldiger uit, maar voor de rest lijkt het heel sterk op het oudere en veel bekendere MahjongSoul. Er is ook een walkthrough tutorial, er zijn ranked matches en toernooien, gadgets te verzamelen en evenementen, en je kan zelf een karakter kiezen en upgraden. De vertalingen zijn nog niet optimaal, en het platform moet duidelijk nog groeien, maar is veelbelovend.