Autotable - een nieuwe online spelervaring!

10-06-2020

Gisteren deden we een try-out met Autotable. Dit project van de Poolse Pawel M. biedt een unieke online spelervaring, bijna helemaal alsof je offline speelt. De site werd ontwikkeld voor Riichi, maar zou mits enkele kleine aanpassingen ook voor MCR kunnen gebruikt worden.

Het was even wennen, de About pagina bood niet op alle vragen een antwoord, dus we moesten zelf wat zoeken naar oplossingen, maar na enkele spelletjes ging het tamelijk vlot. Het gebruik van een muis en van een tamelijk groot scherm is wel aanbevolen. 

Het delen gebeurt weliswaar automatisch, maar vanaf dan moet je het helemaal zelf doen: stenen nemen en op de juiste plaats neerleggen, sorteren, weggooien, ... Via een spraakkanaal kan je stenen claimen voor chi, pon, kan, ron of tsumo en riichi declareren. We gebruikten hiervoor een zoom videocall, maar het kan ook op andere manieren, als je maar met elkaar kan praten.

Elke speler heeft een lade met stokjes (tenbo), die je kan openen met de spatiebalk of de Q toets. Er zijn zones voorzien op de tafel om je betaling neer te leggen, waar de winnaar die dan weer kan oppikken. In het midden van de tafel zie je wel hoeveel punten elke speler heeft, wie de dealer (Oost) is, en eventueel ook de counters. Maar dat zie je alleen correct als je de betalingen ook juist uitvoert en de windwijzer op de juiste plaats legt.

Net zoals in het echt, kan je ook per ongeluk blokjes omstoten, de verkeerde steen van de muur nemen, vergeten een vervangsteen te nemen, ... het is dan aan de andere spelers om waakzaam te zijn en je eventueel een handje te helpen. Alert blijven is wel super belangrijk, niemand vertelt of toont je dat het aan jou is! Het is dan ook tamelijk vermoeiend, en duurt heel wat langer dan een spel op Tenhou of MahjongSoul, maar ook weer niet langer dan een offline spel. 

Een hele goede oefening voor wie nagenoeg alleen online speelt en toch eens wil weten hoe het er in het echt aan toe gaat, of om je voor te bereiden op een offline toernooi. Hou zeker wel een puntenfiche bij de hand, zodat je de scores correct kan berekenen, anders kom je niet ver. Wie het eens wil proberen, kan een moment en een spraakkanaal afspreken met 3 andere spelers, een spel openen, de link bezorgen aan de anderen, nickname invullen, een plaats nemen, eventueel nog random van plaats wisselen en beginnen spelen!