USMA Online Riichi Tournament

19-04-2020

Drie spelers deden gisteren mee voor België aan het Upper Silesian Mahjong Association Corona-Virus Online Tournament 2020. Dit gratis riichi toernooi van 6 hanchans werd gespeeld op MahjongSoul (MS), met niet minder dan 112 deelnemers uit meer dan 20 landen die het de hele rit volhielden en enkele invallers. Door de verschillende tijdzones kwamen enkele mensen te laat, en anderen kregen dan weer later computerproblemen of namen een te lange pauze, waardoor het een hele klus was voor admins Hajnel en Ula om alles in goede banen te leiden. Het duurde vooral even om opgestart te geraken, maar het was onvoorstelbaar hoe snel ze problemen oplosten, substituten konden inzetten, tafels verdeelden en tussenstanden konden tonen.

Communicatie met de deelnemers gebeurde vooral via het ultieme gamers platform Discord, waar verschillende kanalen waren geopend. Op het ene kon elke speler zich even voorstellen, een ander diende voor 'officiële' communicatie over het toernooi, en blijkbaar was er ook grote nood aan een apart kanaal voor het 'spammen', het uitwisselen van onder meer onnozele grapjes en memes. Dat de nicknames in Discord soms sterk verschilden van die in MS maakte het er niet eenvoudiger op voor de organisatoren. Ook in de groepschat van MS zelf werd nog wat commentaar gegeven, en kon je ook volgen welke spelers waren begonnen en welke beëindigd. Op de tabbladen Log en Watch kon je de eindstanden van de tafels bekijken en zien wie er nog aan het spelen was.

Voor elke hanchan duurde het wel een 10-tal minuten voor alle tafels begonnen waren, en er stond geen tijdslimiet op, dus een tafel waar Oost telkens weer Oost bleef, kon wel eens uitlopen. Maar omdat alles automatisch gaat, duurt een hanchan toch veel minder lang dan in het echt, en er was telkens maar 5 minuten pauze voorzien als de laatste tafel gedaan had, voor de eerste weer begonnen met de volgende. Het volledige toernooi was dan ook afgerond in 7 uren.

Yuhao (YHN) eindigde als 62ste, Tine (Twilight) op de 70ste en Marieke op de 71ste plaats. Het toernooi werd glansrijk gewonnen door de Indonesische Tri (Yui), die 4 van de 6 tafels won, de Japanse Daiki (d-allen) werd 2de en Aldwin (Kyuu) uit de VS 3de. De gehanteerde spelregels weken licht af van de EMA-regels, in die zin dat er wat lokale yaku werden toegevoegd, zoals Ron met 1ste weggelegde na Riichi, Ron met 1ste weggelegde na Kan, een open hand met Ron of Tsumo, alle soorten, zuivere oplopende Pons, zuivere gelijke Chi, laatste getrokken met 1 cirkel of laatste weggelegde met 9 cirkels, Ron met 1ste weggelegde als niet-Oost, zuivere oplopende simpele paren, dubbele Riichi met laatste getrokken of laatste weggelegde steen, en tenslotte 7 paren van troefstenen.