Frans podium voor eerste Supernova Riichi!

08-07-2024

De oudste Riichi club van België nam haar tijd om zich voor te bereiden op haar eerste internationale toernooi, en dat heeft zeker geloond. Aan alles was gedacht. Hoewel gemikt werd op max 80 deelnemers, waren het er uiteindelijk slechts 52 met vooral heel veel spelers (33!) van de Belgische clubs, maar toch ook een vertegenwoordiging van zes andere nationaliteiten. 

Het auditorium van de faculteit Wetenschappen ligt in het hart van de universiteitsstad Louvain-la-Neuve aan het Wetenschapsplein. Tijdens het academiejaar is het overal druk in de stad, maar in de zomervakantie lijkt ze wel te slapen. Er was nauwelijks een levende ziel te bespeuren die niet toevallig deelnam aan een mahjongtoernooi het voorbije weekend.

Het door Léonie verzorgde artwork maakte het toernooi helemaal af. Het nieuwe logo siert niet alleen de website en de groene shirts en hoodies van de spelers, maar kwam ook mooi tot zijn recht in de drie trofeeën en de medailles voor de top 10. Ook leuk en origineel waren de badges met de tekst I did it, YAKUMAN! Zowel Lies (Rode Lotus) als Steven (FR) zetten een Kokushi Musou neer (= 13 wezen).

We speelden zowel op zaterdag als op zondag vier hanchans. Tijdens de pauzes konden de spelers zichzelf bedienen van koffie en heerlijke Chinese thee, frisdranken en fruit en minder gezonde versnaperingen. De catering werd voorzien door het Vietnamese eethuis en tevens sponsor Banh Mi Ngon. Zaterdag waren het warme broodjes met vlees/tofu en zondag een rijstbowl. Ze zorgden ook voor een warm dessertje op basis van mais, kokosroom en pinda, en een speciale ijsthee met o.a. chiazaad en litchi. Ann-Soph was fotografe van dienst, een uitgebreidere fotoreportage zal nog volgen.

Er werden niet teveel chombos genoteerd en het team van scheidsrechters hoefde dus niet zo hard te werken. Als niet-spelende scheids was het vooral Linh die hier en daar even moest tussenkomen. Er was vooraf dan ook duidelijk gevraagd om begrip te tonen voor de minder ervaren spelers. Chris O (NL) was aangesteld als EMA observer en toonde zijn absolute neutraliteit door te eindigen met een score van exact 0 punten. Dat moet je kunnen!

Na dag 1 zag het er heel veelbelovend uit voor een aantal Belgische spelers. Rode Lotus Benjamin stond op de eerste plaats, en er stonden zes Belgische spelers in de top 10. Maar op zondag deden een paar Franse spelers een stevig inhaalmanoeuvre. Het toernooi werd gewonnen door Valentin, gevolgd door Steven en Jérémie. Thuisspeler Ayméric werd vierde en zo ook eerste Belg.

De LLN Mahjong Club mag tevreden terugblikken op een heerlijk spannend en tot in de puntjes verzorgd toernooi.