Het Mahjong Salon was een succes!

01-08-2022

Het voorbije weekend kon je wel eens zomaar op straat mahjong tegenkomen in het centrum van Leuven. Dat was ongetwijfeld een van de succesfactoren van dit vernieuwende concept. De Rode Lotus hield 2 dagen (vrijdag en zaterdag) letterlijk open deur in de lokalen van de bridgeclub Pieterman, hopelijk de start van een fijne samenwerking met deze verwante zielen.

Zowel toevallige passanten als bezoekers die het elders hadden ontdekt, kwamen nieuwsgierig kijken en schoven mee aan de tafel. Een ploeg van enthousiaste spelers, ook van de Brussels Mahjong Club en de Louvain-la-Neuve Mahjong Club, legde met veel geduld en in verschillende talen de spelregels uit aan iedereen die ze wilde horen. De ligging van de bridgeclub is natuurlijk ideaal, in het centrum van de stad in de Brusselsestraat en in de buurt van verschillende Aziatische supermarktjes. Een fantastische manier om bruggen te bouwen tussen de Chinese, Japanse, Taiwanese en internationale gemeenschappen en onze lokale vereniging. 

Spelend op de stoep viel op hoeveel verbaasde gezichten ons toelachten, hoe vaak we voorbijgangers tegen elkaar hoorden zeggen, "hé, dat is mahjong!?" en hoe fijn het is om het geluid van de tikkende blokken te horen weerklinken in open lucht, onder een boompje met een Chinese lantaarn. Het weer was ons ook goedgezind.

Het mahjongen werd voor de ervaren spelers nog wat spannender gemaakt door toevoeging van Mahjong Bingo kaarten, zowel voor MCR als voor Riichi. Wie een bingo maakte, mocht een prijs uitkiezen. De kaarten van vrijdag waren evenwel wat te moeilijk gebleken, dus maakten we nieuwe voor zaterdag en zondag, met heel wat minder zeldzame combinaties. Uiteindelijk slaagden 4 spelers erin om zondag een lijn af te werken, waarvan 3 tijdens het Riichi toernooi (Weiping 2 en Hui 1) en 1 nog in de laatste minuten van het Mahjong Salon.

Zaterdag stond er nog wat animatie op het menu. Speelster Lies maakte een geweldige quiz over mahjong, met naast interessante weetjes ook een paar praktische proeven. Zo was er de uitdaging om stenen blind te voelen, die glansrijk werd gewonnen door Hui, een Chinese student uit Gent die heel graag Riichi speelt (Japanse stijl). De langste muur op een andere zetten, van wel 25 (grote Chinese) stenen lang, kreeg Raphael, een Riichi speler van de Brussels Mahjong Club, voor elkaar.

Ook bijzonder was het bezoek van Lieven De Greef met zijn eigen mahjongproject. Hij ontwierp verschillende mahjongsets met meer stenen dan gewoonlijk, met als bedoeling dat ze kunnen dienen voor eender welke spelregels, inclusief American Mahjong en jawel, BelJong of Carré Mahjong, zijn eigen variant op de spelregels. Samen met zijn neef Dagmar nam hij in 2002 deel aan het Groene Draak Toernooi in Mechelen. Omdat hij bepaalde aspecten van het spel toch wat voelde indruisen tegen de Westerse intuïtie, begon hij na te denken over aanpassingen in de spelregels die hij samen met zijn vrienden regelmatig bleef spelen. Zo ontstond het idee om een spel op maat te laten maken. Het bevat niet minder dan 160 stenen, waaronder 9 cijferjokers, een drakenjoker en een windjoker, en een universele opperjoker. We speelden 2 potjes op zaterdagavond om de spelregels te leren kennen, die werden beiden gewonnen met een little snake (zuivere straat in combinatie met 4 verschillende winden en 1 steen dubbel). Heel wat elementen kwamen bekend voor, uit de spelregels die in 2002 nog werden gespeeld, maar er zaten ook verrassende nieuwe combinaties in, en de muren waren lang.

Zondag sloten we af met een vriendschappelijk interclub Riichi toernooi met 20 deelnemers. De spelers werden nog verrast met heerlijke mahjongtaart tijdens de laatste pauze, en de prijsuitreiking gebeurde in de retro zeteltjes van de Salon, met korte interviews. De grote verliezer van de dag mocht een uniek mahjongkussen in ontvangst nemen, zijn dag kon niet meer stuk. In de top 10 bleken de Rode Lotussen talrijk vertegenwoordigd. De derde plaats ging naar Sophie (Rode Lotus), de tweede naar Laurent (LLN Mahjong Club en Brussels Mahjong Club) en de overdonderende winnaar was Weiping (Rode Lotus). We kwamen te weten in de Salon dat bij hem thuis in China een automatische tafel stond. Hij heeft het spel dus letterlijk met de paplepel meegekregen, geen wonder dat hij ook al zo goed scoorde in Keulen, waar hij onlangs 2de werd, hoewel hij pas als student in Leuven voor het eerst offline Riichi speelde.

Ook na het toernooi was er nog animo voor social play, en kregen we nog bezoekers over de vloer. Heel wat Riichi spelers maakten voor het eerst kennis met MCR, en dat werd ook gesmaakt. Henri sloot de avond af met de laatste bingo door een outside hand te maken.

Onvergetelijk was het, superleuk en met veel dank aan alle spelers die meewerkten!