Japanner wint Online Open Belgian MCR #1

05-12-2020

Op zaterdag 5/12 namen 13 Belgen deel aan het eerste online Belgische MCR toernooi op het platform MahjongSoft. In totaal waren 56 spelers present, met 11 verschillende nationaliteiten. De eerste drie rondes stond de Belg Michel Van Damme onbetwist aan de leiding, maar hij werd toch voorbij gestoken door de enige Japanse speler, Shu Akatsuka-san (18 tafelpunten), en ook door de Europese kampioene (en 2de op het WK) van 2019, de Franse Sandra Berthommier (17 tafelpunten), die tweede werd.

Michel (Kleine3Draken) werd derde en mag zichzelf nu wel de allereerste Belgisch Kampioen online MCR noemen. Hij haalde 15 tafelpunten en 632 minipunten, dankzij een absolute topscore in de eerste ronde. 

Het toernooisyteem van het platform bepaalt (sinds 9/11) dat vanaf de 2de ronde, de tafels niet meer volledig willekeurig worden verdeeld. De eerste 4 nemen het dan meteen tegen elkaar op (non-repetitive similar-performance seating system). De tafels worden dus verdeeld op basis van gelijkaardige prestaties, waarbij wordt vermeden dat je meermaals tegen dezelfde speelt. Dit systeem was nieuw voor velen, en viel niet bij iedereen in de smaak. Wat wel wordt geapprecieerd, is dat de toernooien steeds vlot verlopen, uitgezonderd wanneer een speler uitvalt wegens verbindingsproblemen, en dat het een gratis platform is. Voor de meeste Belgische spelers was het hun eerste online toernooi.

Voor de gezelligheid was het ook mogelijk voor de Belgische spelers om deel te nemen aan een videogesprek vooraf en nog een kleine nabespreking achteraf. De Belgische top 3 werd beloond met een origami medaille in de Belgische driekleur. Tweede werd Jos Dermout (11de) en Hilde Pevernagie (20ste) werd derde. Ook de rode lantaarn ging naar een Belgische speler, Irma Michiels. De volledige resultaten vind je hier.