Jarige Sandra viert 2de keer dubbel!

24-04-2023

We hebben er lang naar uitgekeken en nu is het plots zo snel voorbij. Het eerste Rode Lotus Mers- Riichi toernooi en tevens eerste deel van de eerste Rode Lotus Cup was in een mum van tijd volzet. De locatie werd al eens uitgetest met kleinere vriendschappelijke toernooitjes in het kader van het Mahjong Salon 2022. De samenwerking met de Leuvense bridgeclub, die tot stand kwam dankzij de participatie van beide verenigingen in de deelraad Vrije Tijd van de stad, blijkt een geweldige match.

Vrijdagavond gingen we van start met pre-registratie en social play, een gezellig onderonsje van een divers gezelschap met twee tafels. Zaterdag verzamelden de 48 deelnemers om 9u15 in de grote zaal, klaar voor de eerste van de negen hanchans. Pierre B (BMC) nam de rol op van niet-spelende scheidsrechter en hield toezicht. Het werd een spectaculaire dag, met heel wat ups (yakumans) en downs (leningen en chombos). Zowel Haddou als Luc (beiden van LLN Mahjong Club) maakten een Kokushi (13 orphans of 13 wezen), en Piti (BMC) een Suu Ankou (4 concealed pon of 4 gesloten pons). De rangschikking werd dan ook voortdurend door elkaar gerammeld, maar naamgenoot van de gaststad en zowat eerste promotor van Riichi in België als oprichter van de LLN Mahjong Club, Joël Linh Van Leuven, deed het wel bijzonder goed. Met vier stevige wins op een rijtje nam hij de leiding na de vierde hanchan. Na dag 1 overigens heel wat Belgische spelers in de top 10, waaronder ook de jarige Thibault.

Zondag verging het Linh echter heel wat minder goed, hij won geen enkele tafel meer. En hij was niet de enige die z'n score de dieperik zag intuimelen. Anderen, zoals bijvoorbeeld nieuwkomer Glenn B (Blauwe Draak Deurne), zagen het steeds beter zitten na elke overwinning. 

Uiteindelijk was het de Utrechtse en jarige Sandra VW die de leiding nam na de voorlaatste hanchan, en haar positie kon behouden met nog een flinke winst van 50.300 punten in de laatste, met dank aan de derde Kokushi yakuman van het weekend, slechts enkele minuten voor de gong. Ze had enkel in de derde hanchan een kleine negatieve score van -7.000. Sandra won ook vorig jaar op haar verjaardag het Tsumo! Dora Riichi toernooi. Toen begon ze haar dag met een +50.000 score, deze keer hield ze de spanning er wat langer in. Toeval kan het niet meer zijn, als bovendien blijkt dat twee van haar beste vriendinnen net dit weekend een citytripje Leuven doen. Bij wijze van verrassing komen ze haar een cadeautje brengen, maar kunnen helaas niet blijven tot een volgende pauze om het persoonlijk te overhandigen.

Top 2 tot 4 Stéphane C (FR), Rudi K (Rode Lotus) en Olav S (NL) deden het met slechts twee negatieve scores doorgaans heel goed. Van de top 10 speelden er zes onder de Belgische vlag : behalve Rudi krijgen ook Luc (5, LLN), Henri (7, LLN), Hui (8), Arnaud (9, LLN) en Laurent (10, BMC) deze eervolle vermelding. Véronique B (FR) kreeg het het zwaarst te verduren. Voor haar laatste plaats kreeg ze een kleine troostprijs in de vorm van een gift voucher voor deelname aan een volgend Rode Lotus toernooi en een sleutelhanger. De nummer 1 van Europa had ook een dipje, Nathan G (BMC) werd 44ste en zal zo wellicht zijn leiderspositie moeten afgeven. Voor de hoogste score van elke hanchan bestond de beloning uit een flesje Ritchie limonade, een toepasselijk streekproduct. Luc RdC (LLN) behaalde de allerhoogste (86.600) in de tweede hanchan met zijn Kokushi, vooral ten koste van nieuwkomer Tom C (Rode Lotus), die hiervoor 40.000 moest gaan lenen. 

Niet minder dan 27 van de 48 deelnemers waren Belgen (of verblijvend in België), en er waren spelers van zeven nationaliteiten aanwezig. De vrouwen waren wat ondervertegenwoordigd (1 op 3), maar dat is niet zo uitzonderlijk in de Riichi gemeenschap. 

De catering werd verzorgd door lokale partner FoodFactory. Op het menu zaterdag andijvie- en tomaten-paprikasoep en een rijk assortiment mini-broodjes, en zondag nog wraps en salades, alles tot in de puntjes verzorgd. Gebakken en snoeperijen door Marieke, Leen & Joël. De speciale en unieke Rode Lotus Cup 2023, die pas na #2 MCR (9-10 september) kan worden uitgereikt aan de speler die de hoogste score behaalt overheen beide toernooien, werd met de hand gemaakt door de jonge keramiste Lut Delva. Tenslotte nog veel dank aan Pierre, Christof, Leen & Joël en Nathalie voor alle hulp aan de bar en achter de schermen, en aan bridge-vrijwilliger Roger voor de poets! En uiteraard nog aan Hui en Pierre voor de fotoreportages.