Kunst

12-03-2021

Miniaturisten doen wel eens wat met mahjong. Zo is er Joshua Smith (uit Adelaide, Zuid-Australië) die in 2021 (in opdracht) een miniatuur maakte van Biu Kee Mahjong. Het winkeltje werd uitgebaat door Cheung Shun-king, een van de laatste drie artisanale graveerders van mahjong stenen in Hong Kong. Smith heeft het winkeltje zelf nooit gezien, hij baseerde zich op Google Street View en gedeelde foto's van zijn volgers op Instagram. Eerder maakte hij ook maniaturen van twee andere gebouwen in Hong Kong. 

Tatsuna Tayaka (Japan) maakt eveneens miniaturen, en wel dagelijks, want sinds april 2011 maakt hij een digitale Miniature Calendar, waarin hij elke dag een nieuw werk deelt. Hij deed er al verschillende met mahjongstenen, maar haalt zijn inspiratie ook uit andere spelletjes, technologie, sport, voeding, het dagelijkse leven in Japan, en recent natuurlijk Covid.

Je kan heel wat mahjong juwelen vinden of zelf maken van stenen, maar de allermooiste zijn toch die van Christien Kal (Nederland). Zij is goud- en zilversmid en creëert unieke hangertjes en oorbellen.

Bijzettafeltjes en stoffen draagtassen zijn dan weer de specialiteiten van haar zus, van Will Take Care Design. Ze ontwerpt zelf mahjongstoffen, maakt er allerlei draagtassen en hoesjes, maar ook mondmaskers van, en werkt ook met epoxy en acryl voor unieke interieur ontwerpen.

Artieste Imin Yeh maakte Paper Mahjong voor de gelegenheid van Project Mah Jongg, om zelf je papieren mahjongset uit te knippen en te vouwen. Op die manier wilde ze de gedeelde vriendschap tussen Joodse en Chinese cultuur in Amerika vorm geven. In deze video zie je haar de 153 stenen met een bijzonder design knippen, vouwen en plakken.

A game not lost is een Engelstalig theaterstuk van Dorothy Kay dat in maart 2021 online werd vertoond. De streaming video is nog beschikbaar op vraag tot 21/3 (duur 60min). Ga zitten voor een spelletje mahjong met een van de beruchtste en machtigste vrouwen aller tijden, Ching Shih, gespeeld door Isabella Leung. Met elke foute zet vertelt ze een deel van haar levensverhaal, van prostituee tot piratenkapitein, vooraanstaande dame en moeder, ...Ze gebruikte haar vrouwelijkheid als wapen, wanneer de wereld het beschouwde als zwakte. In de Qing Dynasty leidde ze de Red Flag Fleet.

Ook in de schilderkunst vinden we heel wat werken rond het thema mahjong, in diverse stijlen.

Hieronder nog een overzichtje van wat diverse kunstwerken, van lego tot levensgrote beelden en lichaamskunst.

Tenslotte zijn er nog talrijke kledingstukken en juwelen, al dan niet te koop.