Manuel wint Manganneken Pis!

18-09-2023

Het was heet en benauwend, het voorbije weekend in Schaarbeek. De Brussels Mahjong Club verwelkomde 72 spelers uit 14 landen op haar tweede tweedaagse Manganneken Pis Riichi toernooi. We zagen veel nieuwe gezichten, ook onder de 28 spelers uit eigen land. De BMC slaagde erin om de beperkte ruimte in de lokalen van de Belgium-China Association optimaal te benutten. Het leslokaal vooraan was ingericht als bevoorradingsruimte, met koffie, thee, fruit, water, frisdranken en koeken. In de grote zaal pasten net 18 bridgetafeltjes, maar veel bewegingsruimte was er niet. Afkoeling kon buiten worden gezocht tijdens de pauzes. Hoewel de uitzonderlijke septemberhittegolf al voorbij leek, zou het nog stevig opwarmen. 

Even wat paniek tot op het startuur de 71ste deelnemer arriveerde, maar nog geen teken van leven kwam van de 72ste. Reservespeler Nathan was al eerder ingezet voor een annulering, dus nu was Marieke aan de beurt. Alle spelers kregen een leuke gepersonaliseerde badge als aandenken. De niet-spelende scheidsrechter was Pierre, en het toernooi werd gepresenteerd door Piti. Het keukenteam kookte ter plaatse, zodat 's middags lekkere soep, wraps en pasta klaar stonden. Na de eerste dag werd aan de spelers nog een glaasje bubbels aangeboden, en op zondagochtend kreeg elke speler nog een een zakje met drie Belgische pralines en na de middag een stukje versgebakken cake. Dat alles was prima geregeld door Raphaël en Sophie.

Al tijdens de eerste hanchan werd een Kokushi gemaakt door een Fransman. Naarmate de dag vorderde, leek het er steeds meer op dat de Britse Ian het toernooi glansrijk zou winnen. Hij nam de leiding na de tweede hanchan en bleef de hele dag bovenaan staan. Maar het verschil met de volgers was toch niet groot genoeg. Op zondag werd hij een paar keer derde en zakte zo naar de zesde plaats. Zondagochtend echter moest Pierre thuis blijven met ziektesymptomen. De andere Belgische spelende scheidsrechters (Piti, Nathan, Henri, Linh en Arnaud) zouden de oproepen verder onder elkaar verdelen.

De thuisspeler Thomas G kreeg een koffietas als troostprijs mee voor zijn laatste plaats, net zoals Arthuria voor haar record aantal chombos. De top 10 begon met Lotus Jos, gevolgd door Aymeric (LLN), Valentin (FRA), Haddou (LLN), Ian (GBR), Grant (CAN) en Junjie (NED). Ook zij kregen een koffietas voor hun mooie prestatie. Robert M (GER) werd derde, Linh (LLN) werd tweede en beste Belg, en Manuel (GER) werd de uiteindelijke Manganneken Pis van 2023. Op de trofeeën uiteraard een afbeelding van het beroemdste beeldje in het centrum van Brussel.

Ondanks de hitte hebben we genoten van een uitstekend toernooi. Dat het samenviel met de autoloze zondag in Brussel en talloze evenementen was vooraf goed aangekondigd, waardoor de spelers genoeg alternatieven vonden om zich te verplaatsen. We konden het verschil goed voelen tussen het krioelende verkeer op zaterdag en de heerlijke rust in de straten op zondag.

Hier vind je de volledige resultaten.