Nathan werd MangannekenPis 2022!

12-09-2022

Het allereerste internationale Riichi toernooi in België vond plaats op 10 en 11 september 2022 met 64 deelnemers uit 10 verschillende landen. Niet minder dan 22 speelden onder de Belgische vlag, een absoluut record. Nathan Germeau (1) en Mustapha Zahid (2), beiden van de Brussels Mahjong Club, beklommen het podium in het gezelschap van Olav Sommers (3, uit NL). Van Nathan zijn we al wat gewoon, na zijn eerste plaats in Keulen in 2019 en zijn prestaties op het laatste WRC. Hij scoorde positief tot de laatste hanchan, behaalde in totaal 199200 punten en stond het hele weekend bovenaan. Mustapha speelde voor het eerst in competitie, en wist zeker zijn mannetje te staan met een totale score van 150500, nog een voorsprong van ruim 8000 boven Olav. Zeker ook verdienstelijke prestaties van nummer 4, Pierre Chabert (LLN Mahjong Club), die met zijn vuurdoop in Keulen nog ergens in het midden landde, en van de meer ervaren nummer 6, Hui Xiang (Gent). Gerda en Jacqueline uit NL werden de enige vrouwen in de top 10, duidelijk ondervertegenwoordigd in de Riichi gemeenschap (slechts 17 van de 64 spelers).

De BMC haalde het onderste uit de kan om er een gezellige en originele ervaring van te maken voor de vele spelers. Ze voorzagen vegan-friendly lunches, pasta pesto op zaterdag en diverse pizza's (helaas met veel vertraging) op zondag, mogelijkheid tot social play met bierproeverij op zaterdagavond, en een fijne prijsuitreiking met schitterende manneken pis trofeeën en veganistische pralines voor de winnaars, de helpers, de rode lantaarn Angelo en alle spelers met de hoogste score per hanchan. Ivar Bouwman (NL) maakte met 4 concealed pon de enige Yakuman van het hele weekend. Lola was fotografe van dienst en zal achteraf een mooie reportage van de spelers kunnen maken, met als hoogtepunt de groepsfoto in zowat 10 pogingen voor de laatste hanchan, bij elke intrede van een nieuwe laatkomer voorafgegaan door een daverend gejoel. Pierre en Piti organiseerden het toernooi en deden dienst als scheidsrechters. Ze zorgden ook voor de live scores op de website.

Behalve de 22 Belgen speelden 18 Nederlanders, 19 Fransen, 2 Canadezen, 3 Oekraïners, 5 Duitsers, een Zwitser, een Tsjech, een Poolse en een Portugees. Vele nieuwe en jonge gezichten, maar duidelijk zeer gedreven en vaardige spelers uit binnen- en buitenland. We kijken nu al uit naar een vervolg!