De Rode Lotus Cup 2024 gaat naar Ile de Réunion!

06-05-2024

De voorbije twee weekends bezochten heel wat mahjongspelers uit binnen- en buitenland het centrum van Leuven. De Rode Lotus Cup vond net zoals vorig jaar plaats in de bridgeclub Pieterman. Oorspronkelijk was het idee om opnieuw een eerste deel in april te doen en het tweede in september, maar door omstandigheden werd uiteindelijk gekozen voor twee aansluitende weekends. Voor sommigen wat teveel van het goede, maar voor anderen dan weer een uitgelezen kans om er een langere vakantie in België of Europa aan te koppelen. Zo hadden we vier spelers uit Ile de Réunion voor het Riichi toernooi (die de weken ervoor al wat oefenden in Oostenrijk en in Tsjechië), waarvan er twee ook zijn blijven hangen voor MCR, en ook Dimphy (NL) sloot nog last minute aan voor beide toernooien. En dat bleek ook nog wat op te leveren. Als souvenirtje mag Gabriel Toulcanon (FR) de unieke glas-in-lood Rode Lotus meenemen naar Réunion, omdat hij over de twee toernooien heen de beste score haalde. De Lotus werd handgemaakt door Kell Mertens, die een jaar geleden haar werken liet zien tijdens de Leuvense Kunstroute. Ze trok Mariekes aandacht meteen door de vele lotussen in haar oeuvre en bleek wel te vinden voor dit projectje. Ze liet er een mooi plaatje bij maken, maar voor niet-mahjongers is het helaas niet evident gebleken om riitchi en mrc juist te spellen... Dimphy mag nog lang nagenieten van koffietjes uit een Rode Lotus mok. Omdat de club haar 15de verjaardag vierde, werden zes van zulke feestelijke koppen gevuld met mahjongpralines van ChocoLitier Tim, en verdeeld onder de spelers met nummer 15 (Yifan en Cyrille R), de spelers die eindigden op de 15de plaats (Chris O. en Dimphy) en de beste Lotussen (Kai en Tine), en werden alle spelers getrakteerd op prachtige biscuits van de lokale bakker. Nieuwe Lotus Mie(Zonder) zorgde bovendien nog voor een verrassend heerlijk gluten- en lactosevrij veganistische alternatiefje.

Het Riichi toernooi werd gewonnen door de Japanse Yu Kawanashi, met 169200 punten. Hij verblijft net zoals de andere Japanse deelnemer Sora Togo in Estland en ze maken samen een rondreis door Europa met tussenstop in Leuven. Manuel Tertre (FR) werd tweede, maar helaas verging het hem een pak minder goed bij MCR. De derde plaats was gelukkig voor een Belgische speler, Thibault Vroonhove (BMC/LLN/CMC), die ook graag beide varianten speelt, maar niet kon deelnemen aan het tweede deel. Nog drie andere Belgen haalden de top 10 en verdienen zeker een vermelding: nieuwkomer Vincent Steijvers (voorlopig zonder club) werd vierde, Linh (LLN) werd achtste en Kai Van Gompel (Blue Dragon/Rode Lotus) negende. Niet minder dan 29 deelnemers speelden onder de Belgische vlag, net eentje meer dan op Manganneken Pis vorig jaar, dus opnieuw een record gebroken. Piti en Pierre van de BMC namen het scheidsrechteren voor hun rekening. Op zondag moest Pierre invallen voor een afwezige speler en hij deed dat best goed, want in drie van de vier hanchans behaalde hij meer dan 20000 punten, die helaas niet meetelden voor het eindresultaat.

Marieke werd voor de prijsuitreiking nog snel ingepakt en versierd met mahjong kledij en juwelen. Winnaar van vorig jaar Sandra VW (NL) behaalde drie maal de hoogste hanchanscore en mocht dan ook als eerste drie Ritchie limonades uitkiezen. Haar teamgenote Jacqueline O vergezelde haar op het podium, evenals Chris O, Manuel T, Yu K, Lotus Chris en Pierre B als vervanger van Arthuria D.

Het MCR toernooi werd gewonnen door de Franse Nicolas Baptiste, met 24 tafelpunten en 1146 minipunten. In de vijfde ronde won hij 11 van de 13 potjes aan tafel 4, goed voor een totaal van 504 punten. Tafelgenoten Michel VD, Jan W en Cécile L waren er in elk geval niet goed van. De tweede plaats was voor de Singaporese Bernard Ang. Hij landde vorige week in Nederland, bezocht Rotterdam en Antwerpen onderweg naar Leuven en reist dan weer verder met de Flixbus en ferry naar Kopenhagen voor het volgende toernooi. Sandra B (FR) mocht de derde trofee in ontvangst nemen. Heel wat minder Belgen hier, slechts acht, waarvan Lotus Tine, die inviel voor de helaas ziek gemelde Yannick, nog net de top 10 haalde met 17 tafelpunten. De helft van de deelnemers speelde onder de Franse vlag.

De traditionele Chicken Run heeft duidelijk succes. Dertien chicken hands werden gemaakt, waarvan zes door Lotussen Jos, Marieke, Tine (2x), Benjamin en Marieke. Ook Giacomo en Ombretta (IT) maakten er elk eentje, evenals winnaars Nicolas en Bernard. Bruno de Aguiar (FR) maakte er net zoals Tine wel 2, maar een kwartiertje na de tweede maakte Hubert V (FR) de allerlaatste, en mocht hiervoor de allerlekkerste chocoladen kip in ontvangst nemen. 

Marieke kreeg haar vuurdoop als MCR scheidsrechter in moeilijke omstandigheden, maar kon rekenen op een bijzonder gemakkelijk publiek. Ze speelde mee als invaller voor Marco M, die helaas zijn titel niet kon komen verdedigen, en werd als spelende scheids toch drie maal verzocht om tussen te komen. Maar ze was blij om ook nog eens te mogen spelen en kon gelukkig rekenen op fantastische helpers Lily, Renild, Nathalie, Fary, Gert en Christof en IT ondersteuning van Benjamin en Kai. Ook de Kleine3Draken waren bijzonder behulpzaam: Peter en Michel brachten de spellen mee en Michel stond stand-by als tweede spelende scheidsrechter.

Het was best vermoeiend maar we kijken zeker heel tevreden terug naar deze feestelijke editie van de Rode Lotus Cup!