Rode Lotus Cup voor Marco M!

11-09-2023

Het is gebeurd, de allereerste Rode Lotus Cup werd gisteren uitgereikt aan de Italiaan Marco Montebelli, na zijn uitmuntende eerste plaats op het tweede MCR deel van het dubbeltoernooi in Leuven. Hij werd in april 11de op het eerste Riichi onderdeel, dat werd gewonnen door de jarige Sandra VW (NL). Van de 13 spelers die deelnamen aan de beide onderdelen haalde hij zo de beste gemiddelde score, gevolgd door Sandra en Olav S (NL).

Maar laten we bij het begin beginnen. De Leuvense mahjongvereniging de Rode Lotus startte haar activiteiten in 2009 en speelde toen uitsluitend Mahjong Competition Rules of ook wel Chinese official. Het zal in 2017 zijn geweest dat de Rode Lotussen als afscheidsgeschenk van de Chinese studenten Yuhao en Hai een Riichi set en junk mat kregen en dus ook onder zachte dwang Riichi gingen leren. In mei 2022 (post-covid) schakelde de clubcompetitie helemaal over op Riichi mahjong. De Rode Lotus werd daarmee de eerste en enige Belgische club die beide disciplines beoefent. Een opportuniteit van samenwerking met de perfect uitgeruste Leuvense bridgeclub Pieterman maakte het mogelijk om na twee kleine informele Mahjong Salon toernooitjes in 2022 uit te pakken met dit eerste internationale dubbeltoernooi, pal in het centrum van onze mooie historische stad. 

Vrijdagavond gingen we van start met social play en pre-registratie in de bridgeclub Pieterman. We vulden drie tafels met MCR en een tafel met Riichi. Het was broeierig warm in de grote zaal tijdens deze nooit eerder geziene hittegolf in september. Maar tot de verbazing van velen heerlijk koel zaterdagochtend. De airco was ontdekt! Enkele Franse spelers waren er al enorm vroeg bij, zelfs te vroeg voor koffie, en hielpen met het uitpakken van de spellen die door Michel werden aangeleverd vanuit Temse. Alle deelnemers kregen een genummerd ministeentje met bijhorend loopbriefje. Lotus Lies was eerste reserve en zat al klaar bij de voorziene start om 9u15, maar de Gentse Hui haalde het nog net op de valreep. Hij mocht beginnen met 10 strafpunten.

Na de aankondigingen van Marieke klonk de gong voor de eerste van zeven rondes van ongeveer 2u. Vierenveertig deelnemers uit acht landen namen deel. Omdat drie podiumplaatsen toch maar weinig is en om het wat spannender te houden, werd opnieuw een Chicken Run gestart. De laatste chicken hand van het toernooi zou beloond worden met een extra prijs. Het zou een wereldrecord kunnen zijn, niet minder dan 20 werden er gemaakt, waarvan een kwart door eigen clubleden. Lotus Tine W verdient dan ook een eervolle vermelding voor het hoogste aantal chicken hands (4!). Maar het was Lotus Benjamin K die uiteindelijk in het voorlaatste spelletje met de laatste, en dus ook met het pakketje Leuvense streekproducten ging lopen.

Chris O (NL) maakte de eerste 88-er, hij kreeg de grote 3 draken in ronde 4 van Kleine Draak Irma M. Haar zoon Michel VD (BEL) deed op zijn beurt een 'bazeke' in ronde 6, hij kreeg de dertien wezen van Pauline (NL) in nagedachtenis van zijn papa, die altijd speelde naar grote handen. Minstens vier 64-ers werden zelf getrokken door Marion, Cyrille, Ivar en Chris O, die hiermee vier gesloten pungs afwerkte.

Behalve Marco M, met als enige 25 tafelpunten en zijn legendarische 1000 minipunten, mochten ook de Franse Gabriel D (3de) en Thomas B (2de) het podium betreden. In de top 10 niet minder dan 7 Fransen, een Duitser, een Zwitser en een Italiaan. De negen Belgen werden aangevoerd door de enige niet-Lotus die beide stijlen beoefent, Thibault V (13de). Lotus Benjamin K haalde ook nog de bovenste helft (21ste) en Lotus Jos D kreeg met zijn laatste plaats een voucher om het volgende keer beter te doen. Véronique B, die op het Riichi toernooi laatste werd en haar voucher inruilde voor dit onderdeel, werd nu mooi 20ste.

Ans Hoogland (NL) vereerde ons met haar aanwezigheid als niet-spelende scheidsrechter en mocht vooral chicken hands tellen en telfouten verbeteren. De catering werd weer schitterend verzorgd door FoodFactory, de zoete versnaperingen door Marieke en haar 85-jarige mama en de unieke keramieken Rode Lotus Cup door atelier.delva. Het toernooi liep op rolletjes dankzij de onmisbare helpende handen van Lotussen Fary, Lies, Christof, Yoran en een verrassingsbezoekje van Marleen. De overschotten van de broodjes en wraps werden weggeschonken via Gift+ Leuven.

De volledige resultaten van het toernooi vind je hier. Voor heel wat spelers was dit de laatste toernooi oefening voor het Europese Kampioenschap MCR in Valencia in oktober. België stuurt acht spelers : vier Lotussen en vier Kleine Draken. Maar eerst op het programma nog een weekend Manganneken Pis bij de Brussels Mahjong Club en een weekend Made In Asia.