Spanjaard Jose Moreno duplicate kampioen!

31-10-2020

Vandaag werd op het gratis platform Mahjongsoft het allereerste EK duplicate MCR gespeeld met 116 deelnemers uit 17 landen, een initiatief van de Mahjongclub du Rhône, ter gelegenheid van de 1ste verjaardag van het WMC 2019. De bedoeling was om 80 handjes te spelen, in 5 sessies van elk 90 minuten. Na elke ronde van 4 spelletjes veranderden we van tafel. Door wat haperingen tijdens de eerste sessie, werden er uiteindelijk slechts 78 gespeeld. Heel wat bekende namen deden mee, maar ook wat minder bekende spelers, die zich konden kwalificeren tijdens de voorrondes. Het toernooi verliep verder prima, en de communicatie met de spelers gebeurde in de gedeelde chatbox op de toernooipagina. Af en toe geraakte iemand zijn verbinding kwijt, maar de admins stonden steeds paraat om hen met alle mogelijke technieken terug in het spel te krijgen.

De eerste duplicate kampioen werd Jose Moreno, een ancien onder de Spaanse spelers. Svetlana Simonova (Rusland) werd 2de en de Chinees Panjing Song 3de. De twee deelnemende Belgen, Jos (85ste) en Marieke (68ste), deden het niet zo schitterend en eindigden in de onderste helft, ondanks de mooie start van Jos, die o.a. de Grote 3 Draken wist te maken. De top 3 wordt beloond met een mooie geldprijs van de Mahjong International League.

De organisatoren maakten een analyse van het OEDMC. Het was zeker een succesvolle editie, die deuren opent voor toekomstige grootschalige online toernooien. Voldoende kwalificatietoernooien voorzien en eventueel filters of beperkingen toevoegen voor starthanden die bepaalde spelers ernstig kunnen bevoordelen, zullen daarbij de belangrijkste aandachtspunten zijn. Duplicate toernooien kunnen binnenkort aangeboden worden op alle niveaus (regionaal, nationaal en internationaal) en met regelmaat (jaarlijks, trimestrieel of maandelijks). In een volgende stap worden ook teamcompetities mogelijk.